My Rockin' Baby - Συχνές ερωτήσεις
Your Cart 0 items

Μέχρι πότε μπορώ να φοράω το μωρό μου;

Οι μάρσιποι ringslings καθώς και οι mei tai είναι κατάλληλοι για νεογέννητα μωράκια έως και περίπου 3 ετών ή μέχρι να συμπληρώσουν τα 15 - 18 kg. Τα αναφερόμενα αυτά κιλά διαφέρουν ανάλογα με την "αντοχή" του κάθε γονέα και δεν έχει να κάνει με την αντοχή του υφάσματος ή των κρίκων.

 

Γιατί να επιλέξω ringsling ή mei tai αντί για έναν κλασσικό μάρσιπο που κυκλοφορεί στο εμπόριο;

Οι μάρσιποι ringsling και mei tai φτιάχνονται από βαμβακερά και φιλικά προς το παιδί υφάσματα, πράγμα που τους καθιστά «μαλακούς» και όχι «σκληρούς» οπότε να το «καθηλώνουν».
Το παιδί δεν «κρέμεται» από το καβάλο οπότε δεν κουράζεται. Σε ένα ringsling μπορεί να είναι ακόμα και ξαπλωμένο και σε ένα mei tai τα πόδια του παιδιού «αγκαλιάζουν» το άτομο που το «φοράει» χωρίς να πέφτει το βάρος στο καβάλο του.

Στους μάρσιπους ringsling και mei tai το παιδί μπορεί να τοποθετηθεί σε περισσότερες από 1 στάση, αντίθετα με τον κλασσικό μάρσιπο. Ο κλασσικός μάρσιπος περιορίζει την χρήση του στα 9 kg ενώ τα ringslings και τα mei tais, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι και σχεδόν τα διπλάσια κιλά, που συνήθως τα παιδιά «πιάνουν» περίπου στα 3 έτη.

Με ένα ringsling σου παρέχεται η δυνατότητα να θηλάζεις το παιδί σου, πολύ άνετα και παντού αφού κανείς δεν μπορεί να το αντιληφθεί. Επιπλέον είναι οικονομικότεροι και μπορούν να χωρέσουν στην τσάντα του μωρού ή της μαμάς για παν ενδεχόμενο!

 

Tι να επιλέξω; Ringsling ή Mei Tai;

Πρόκειται για καθαρά προσωπική επιλογή! Δεν τίθεται θέμα «χρησιμότητας» μεταξύ των δύο, όπως πολλοί γονείς ρωτάνε. Θα σας παραθέσω τα χαρακτηριστικά και των δύο , βασιζόμενη στις δικές σας απορίες, για να διευκολύνω όσο περισσότερο μπορώ την απόφαση σας!

 

Γενικά χαρακτηριστικά:

Το Ringsling αποτελείται από πολύ μακρύ ύφασμα (περίπου 2,20m) που στην μια άκρη του έχει ραμμένους 2 ειδικούς κρίκους. Η άλλη άκρη περνάει μέσα σ’ αυτούς κρίκους και δένει όσο σφιχτά ή όσο χαλαρά σάς επιτρέπει να είστε άνετα εσείς και το παιδί σας. Δεν υπάρχει περιορισμός στο μέγεθος καθώς φτιάχνουμε τα Ringslings μας αρκετά μακριά ώστε να μπορούν και οι δυο γονείς να φορούν το ίδιο! Αν δεν σας αρέσει η ουρά μπορείτε εύκολα να την κρύψετε, στο εσωτερικό του Ringsling ή να δημιουργήσετε ένα μαξιλαράκι για τον αυχένα του μωρού σας!

Το Mei Tai αποτελείται από ένα παραλληλόγραμμο πανί –που αποτελεί το σώμα- (εσωτερικά επενδυμένο με ειδικό αφρολέξ, για περισσότερη άνεση), με δυο τιράντες στην πάνω μεριά και δυο στην κάτω. Οι κάτω τιράντες δένονται γύρω από την μέση ή την λεκάνη της μαμάς ή του μπαμπά (ανάλογα με την ηλικία του μωρού/παιδιού), τοποθετείται το παιδί και οι πάνω τιράντες (οι οποίες είναι πολύ μακριές) δένονται γύρω από τους ώμους, περνούν χιαστά από την πλάτη και δένονται μπροστά. Επίσης βγαίνει σε ένα μέγεθος.

Και οι δύο τύποι είναι απόλυτα ασφαλείς (εφόσον γίνεται σωστή χρήση) και αντέχουν μεγάλο βάρος.

 

Από πότε μπορώ να χρησιμοποιήσω ένα Ringsling ή ένα Mei Tai; Μήπως είναι αργά;

Και τα δυο είδη μάρσιπου μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις από την πρώτη στιγμή που θα έρθει το μωρό σου! Και μέχρι να μεγαλώσει αρκετά! Περίπου μέχρι την ηλικία των 3 ετών, ή μέχρι να «πιάσει» τα 15-18 κιλά. Οι μάρσιποί μας φτιάχνονται με τρόπο ώστε να αντέχουν πολλά παραπάνω κιλά, αλλά συνήθως οι γονείς κουράζονται στα παραπάνω (από τα αναφερόμενα) αυτά κιλά.

Πάντως ακόμα και μεγαλύτερο να είναι το μωρό σου (πχ 6 ή ακόμα και 12 μηνών) δεν είναι αργά να ξεκινήσεις να το φοράς. Έχεις πολλές καλές πιθανότητες να το πετύχεις, ειδικά αν του αρέσει η αγκαλιά ή αν θηλάζει ακόμα.

 

Ποιο «φοριέται» πιο εύκολα & πιο γρήγορα;

Το Ringsling τοποθετείται πάρα πολύ εύκολα, μέσα σε δευτερόλεπτα και υποστηρίζει πολλές στάσεις. Για την ακρίβεια μπορείς να τοποθετείς το μωρό σου όπως ακριβώς βολεύει εσένα και αυτό κατά περίπτωση (πχ αν έχει κολικούς, μπορείς να το έχεις ξαπλωμένο πάνω στο κορμί σου, ώστε να ανακουφίζεται από το σώμα σου). Το ίδιο ισχύει και για την αφαίρεση του.

 Το Mei Tai επίσης τοποθετείται και αφαιρείται εύκολα σε λίγο περισσότερο χρόνο (από το Ringsling). Ίσως το δέσιμο/λύσιμο να μην εξυπηρετεί ιδιαίτερα σε εξωτερικούς χώρους καθώς οι τιράντες μπορεί να ακουμπήσουν το έδαφος. Στο Μei Τai δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες για λάθος τοποθέτηση. Ενδείκνυται περισσότερο για back carry (στην πλάτη).

Και στους δύο τύπους, σε περίπτωση που το μωρό σου αποκοιμηθεί καθώς το φοράς (κάτι πολύ συνηθισμένο λόγω της άνεσης και της θαλπωρής που νιώθει επάνω σου) μπορείς να το «ακουμπήσεις» στο κρεβάτι του ή στο κάθισμα του αυτοκινήτου κλπ χωρίς να το ξυπνήσεις, απλά βγάζοντας τον μάρσιπο από πάνω του!

 

Το βάρος με επιβαρύνει στη μέση;

 Στο Ringsling το βάρος του παιδιού μοιράζεται στον ώμο, την πλάτη και το γοφό. Στο Mei Tai το βάρος μοιράζεται στους δύο ώμους και την πλάτη.

 

Το παιδί μου είναι βαρύ/μεγάλο. Ποιο είδος να προτιμήσω;

Το Mei Tai ίσως να σε εξυπηρετήσει περισσότερο δεδομένου ότι το βάρος του παιδιού κατανέμεται καλύτερα στο σώμα του ατόμου που το «φοράει».

 

Θηλάζεις;

Πιο βολικό για το θηλασμό είναι το Ringsling καθώς μπορείς να θηλάσεις ακόμα και το νεογέννητο σου, στη ξαπλωτή στάση.  Η ουρά του, σου προσφέρει κάλυψη αν θηλάζεις σε δημόσιο χώρο χωρίς να μπορεί να το αντιληφθεί κανείς.

Στο Mei Tai δεν υπάρχει η δυνατότητα για πολλές στάσεις στον θηλασμό, παρά μόνο όρθιο (από όταν στηρίζει το κεφαλάκι του, εναλλακτικά με την δική σου υποστήριξη).

 

Σε μεγάλο περίπατο ποιο είναι πιο ξεκούραστο;

Το Μei Tai είναι μάλλον το πιο ξεκούραστο για μεγάλες διαδρομές ή για περισσότερη ώρα (σε ένα περίπατο, στα μαγαζιά, στο super market, στην εκδρομή) με εξαίρεση την περίπτωση που φοράς το μωρό σου συχνά σε Ringsling από νεογέννητο.

 

Ποιο είναι πιο πρακτικό να έχω στην τσάντα μου;

Το Ringsling είναι πιο «μικρό» εφόσον διπλωθεί ενώ το Μei Tai έχει λίγο παραπάνω όγκο (διπλωμένο) λόγω του αφρολέξ. Όποιο κι’ αν επιλέξεις, μπορείς να το έχεις μόνιμα στην τσάντα του μωρού σου, στην δική σου, στη θήκη του καροτσιού ή και στο αυτοκίνητο, για παν ενδεχόμενο!

 

Ποιο είναι πιο οικονομικό;

Το Ringsling είναι πιο οικονομικό καθώς το Μei Tai απαιτεί πολύ ύφασμα και πολλή δουλειά στο ράψιμο.

 

Καλοκαίρι ή χειμώνα;

Το Ringsling μπορεί να δημιουργηθεί και από πιο αέρινα υφάσματα (πχ λινό, μετάξι, κλπ) οπότε ίσως να είναι πιο δροσερό από ένα Mei Tai που χρειάζεται πιο σταθερά υφάσματα για να γίνει (πχ καμπαρντίνα). Επίσης το Ringsling ίσως να σε εξυπηρετήσει καλύτερα στην παραλία, ακόμα και μέσα στην θάλασσα!!!