My Rockin' Baby - "Κακομαθαίνουν" τα μωρά στην αγκαλιά;
Your Cart 0 items

"Κακομαθαίνουν" τα μωρά στην αγκαλιά;

Πολλές έγκυες γυναίκες θα επιβεβαιώσουν ότι, όταν το μωρό είναι ακόμα στην κοιλιά, σταματάει να κλωτσάει και φαίνεται ήρεμο όταν η έγκυος κινείται και περπατάει, ενώ ζωηρεύει όταν αυτή ξαπλώνει. Η γλυκιά κίνηση μέσα στη ζεστή αγκαλιά της μήτρας φαίνεται πως νανουρίζει το έμβρυο. Όταν βγει στον κόσμο, αποζητά ό,τι το παρηγορούσε πριν και έτσι ηρεμεί στην αγκαλιά μας όταν νιώθει το σώμα μας και όταν κουνιέται ελαφρά. Ένας μάρσιπος αγκαλιάς sling μπορεί να προσφέρει αυτή τη φυσική συνέχεια!

Επιπλέον η διαρκής σωματική επαφή απαλύνει τις εσωτερικές ενοχλήσεις του βρέφους και έτσι συμβάλει στην ανακούφιση από τους κολικούς, καθώς τα μωράκια αφουγκράζονται τους χτύπους της καρδιάς της μαμάς ή του μπαμπά, και ηρεμούν από τη μυρωδιά τους. Έτσι οι γονείς γλυτώνουν από πολύ στρες, που συνήθως μια τέτοια κατάσταση φέρνει. Λιγότερο στρες όμως έχουν και τα μωρά, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics. Στην έρευνα αυτή αποδεικνύεται ότι με το να «φοράει» κανείς το μωρό του 3-4 ώρες την ημέρα, μειώνεται το κλάμα του κατά 43% στη διάρκεια όλης της μέρας και κατά 54% στη διάρκεια του απογεύματος. 

Επίσης έρευνες δείχνουν ότι το babywearing βοηθά τον θηλασμό, εφόσον η μαμά είναι πιο ξεκούραστη οπότε και ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες του μωρού της. Επιπλέον είναι πολύτιμο εργαλείο και σε περιπτώσεις επαναγαλακτισμού αλλά και σε προσπάθειες αύξησης της μητρικής παραγωγής γάλακτος. Μια μαμά που χρησιμοποιεί μάρσιπο αγκαλιάς ringsling ή mei tai μπορεί να θηλάσει το μωρό της διακριτικά και σε εξωτερικούς χώρους, με αποτέλεσμα να μην νιώθει η ίδια περιορισμένη και εγκλωβισμένη μέσα στο σπίτι, αλλά μπορεί να απολαύσει τα οφέλη μιας βόλτας, για την ίδια αλλά και το μωρό της. Επίσης μπορεί να φροντίσει συγχρόνως και τα μεγαλύτερα παιδιά ή ακόμα και να κάνει δουλειές στο σπίτι ενώ ταυτόχρονα θηλάζει το μωρό της!

Άλλο σημαντικό πλεονέκτημα του babywearing είναι ότι οι γονείς αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, καθώς εξοικειώνονται πιο γρήγορα με τις κινήσεις, τις χειρονομίες και τις εκφράσεις του μωρού, με αποτέλεσμα να διαβάζουν τα μηνύματα που τους δίνει το μωρό τους, με επιτυχία. Όταν το μωρό δεν χρειάζεται να κλάψει για να ειδοποιήσει το γονέα του ότι πεινάει ή ότι βαριέται, τότε η εμπιστοσύνη του προς αυτόν αυξάνεται, παράλληλα με την αυτοπεποίθηση του γονέα. Αυτός ο κύκλος θετικής αλληλεπίδρασης εμβαθύνει την αμοιβαία σύνδεση μεταξύ παιδιού-γονέα και μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα μία γυναίκα που ενδέχεται να πάθει ή πάσχει από επιλόχειο κατάθλιψη, καθώς θεωρείται ότι μια μαμά που «φοράει» το νεογέννητο της έχει μειωμένα ποσοστά για να νοσήσει. Αυτό οφείλεται στο ότι η ωκυτοκίνη ορμόνη, σχετίζεται στενά με το δέσιμο και τη προσκόλληση. Απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της γέννας και του θηλασμού και κυρίως, κατά τη διάρκεια της «δέρμα με δέρμα» επαφής και θεωρείται ότι βοηθάει στη μείωση της πίεσης και του άγχους. Τα μωρά που έχουν στενή επαφή με τους γονείς τους, έχει αποδειχθεί ότι έχουν υψηλότερο επίπεδο της ωκυτοκίνης από τα μωρά που δεν έχουν στενή επαφή με τους γονείς τους. Αυτό στη συνέχεια βοηθά στη μείωση των επιπέδων στρες του μωρού και συμβάλλει στην βελτίωση της ασφαλούς προσκόλλησης του μωρού προς τους γονείς. Έτσι οι ανάγκες του ικανοποιούνται κατά τη στιγμή της αίτησης.

Μπορεί ακόμα να βοηθήσει πολύ στην επαφή και το συναισθηματικό δέσιμο με τον πατέρα, αφού το μωρό συνηθίζει τη φωνή του, τους χτύπους της καρδιάς του, τις κινήσεις του, τις εκφράσεις του προσώπου του και μαζί δημιουργούν μια ξεχωριστή και δυνατή σχέση μεταξύ τους. Είναι ο καλύτερος τρόπος να μάθει ο γονιός το μωρό, άλλα και το μωρό τον γονέα!

Επίσης τα πρόωρα μωράκια έρχονται στον κόσμο με εύθραυστο και ευαίσθητο νευρικό σύστημα. Όταν, όμως, το μωρό συνδέεται με τη μαμά του, μέσω του sling, εναρμονίζεται με το ρυθμό της αναπνοής της, τον ήχο από τους χτύπους της καρδιάς της, τις κινήσεις που κάνει, που περπατά, που σκύβει, που τεντώνεται. Αυτή η υποκίνηση το βοηθά να ρυθμίσει τις δικές του φυσικές αντιδράσεις. Έρευνες επίσης έχουν δείξει ότι τα πρόωρα μωρά που τα αγγίζουν και τα κρατάνε, κερδίζουν βάρος γρηγορότερα και είναι πιο υγιή σε σύγκριση με εκείνα που δεν τα αγγίζουν και δεν τα κρατούν, αφού τα μωρά «τρέφονται» και από το άγγιγμα μας.

Η σύγχρονη ζωή είναι γρήγορη και για πολλούς το συνεχές κουβάλημα των συνεχώς αναπτυσσόμενων παιδιών, είναι δύσκολο να επιτευχθεί, ή είναι άβολο μετά τον τοκετό. Σε αυτό το σημείο, η πρακτική του να φοράς το μωρό σου είναι μεγάλης αξίας. Ένας μαλακός μάρσιπος σας επιτρέπει να κρατήσετε το παιδί σας κοντά σας και το βοηθά να χαλαρώσει και να κοιμηθεί με αίσθημα άνεσης και ασφάλειας. Επίσης είναι ο καλύτερος τρόπος μεταφοράς, σε σύγκριση με το παραδοσιακό καρότσι, και λύνει τα χέρια του ατόμου που το μεταφέρει, επιτρέποντάς του να ασχολείται απερίσπαστα με τις δουλειές του, εντός και εκτός σπιτιού. Επιπλέον, είναι ο καλύτερος τρόπος να ελευθερώσετε τα χέρια σας και να πάτε εκεί που τα καρότσια δεν το επιτρέπουν. Μπορείτε να ανεβείτε σκάλες, να πάτε για πεζοπορία, να κάνετε μαζί τα πρώτα του μπάνια στην θάλασσα, να κινηθείτε με άνεση σε μέρη γεμάτα με πολύ κόσμο.

Μια ερώτηση που συχνά δέχομαι από τους νέους γονείς είναι μήπως το μωρό «κακομάθει» στην αγκαλιά; Η απάντηση που δίνω είναι ότι το μωρό για εννέα μήνες βρισκόταν στην κοιλιά της μητέρας του και ένιωθε την ασφάλεια και την ενέργεια που χρειαζόταν για να αναπτυχθεί. Μετά την γέννηση αναζητά την αγκαλιά της οπού μπορεί να τραφεί σωματικά και προπάντων συναισθηματικά. Εκεί μόνο νιώθει την ασφάλεια για να αφεθεί και να χαλαρώσει. Ο κόσμος δείχνει εχθρικός και αφιλόξενος στα μάτια του. Όσο μέρα με την μέρα αποκτά μεγαλύτερη σιγουριά θα αρχίσει να εκδηλώνει και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση γνωρίζοντας ότι η μητέρα του είναι η σταθερή βάση στην ζωή του. Πρόωρες προσπάθειες για να γίνει το βρέφος ανεξάρτητο και να μην ‘κακομάθει’ στην αγκαλιά μας, κλονίζουν την εμπιστοσύνη του στη μαμά και στη σταθερότητα του κόσμου γύρω του. Αν δεν απαντήσουμε έγκαιρα, κατάλληλα και με ευαισθησία στις ανάγκες του, τότε αυτό θα νιώσει ανασφάλεια, ίσως και χαμηλή αυτοπεποίθηση, με αποτέλεσμα συναισθηματικά προβλήματα και –τελικά- υπερβολική εξάρτηση από τους άλλους στην ενήλικη ζωή του.

Τέλος, αλλά πολύ σημαντικό, είναι ότι οι μάρσιποι αγκαλιάς (ringslings και mei tais) είναι ότι καλύτερο και ανατομικά για τα μωρά, καθώς οι στάσεις στις οποίες τοποθετούνται ουσιαστικά προσομοιώνουν την αγκαλιά μας και υποστηρίζουν ακριβώς εκεί που χρειάζεται, έτσι ακριβώς όπως θα έκαναν και τα χέρια μας! Το Ινστιτούτο Δυσπλασίας των Ισχύων δηλώνει ότι ένας μαλακός μάρσιπος αγκαλιάς, βοηθάει στην σωστή ανάπτυξη των ισχύων καθώς το μωρό «φοριέται» σε ανατομικές στάσεις.

«Φορώντας» το μωρό σας μπορείτε να ανταποκριθείτε στις περισσότερες ανάγκες του μωρού σας εύκολα, ξεκούραστα, με άνεση και με ασφάλεια, από την 1η στιγμή της γέννησής του και μέχρι να φτάσει τουλάχιστον μέχρι 3 ετών!

 

Δώρα Καρλή για το www.MyRockinBaby.gr

  

Πηγές:

www.pediatros-thes.gr

www.lllgreece.org

www.sheffieldslingsurgery.co.uk

www.babywearinginternational.org

Διαβάστηκε 4037 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 21 Οκτώβριος 2016 09:37
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Επιλόχειος κατάθλιψη και babywearing

1 σχόλιο

  • Σύνδεσμος σχολίου Mary Mary Παρασκευή, 21 Οκτώβριος 2016 07:34

    Πολύ κατατοπιστικό το άρθρο! Αξίζει να διαβαστεί.
    Mary

Προσθήκη σχολίου

Make sure you enter the (*) required information where indicated.Basic HTML code is allowed.