My Rockin' Baby - Επιλόχειος κατάθλιψη και babywearing
Your Cart 0 items

Επιλόχειος κατάθλιψη και babywearing

Η επικράτηση της επιλοχείου κατάθλιψης αυξάνεται ολοένα στις Δυτικές κοινωνίες, καθώς αυτές κατακερματίζονται και απομονώνονται, έχοντας μειωμένη την αίσθηση της τοπικής κοινότητας και κοινής φροντίδας.

Η γέννηση ενός μωρού είναι συχνά μια συντριπτική στιγμή και για τους δύο γονείς, ειδικά όταν αντιμετωπίζουν τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις μιας κουλτούρας που συχνά κρίνει τους ανθρώπους με την εμφανή παραγωγικότητα και την εμφάνισή τους.

Δεν είναι να απορεί κανείς λοιπόν, ότι η επιλόχειος κατάθλιψη είναι σε άνοδο και επηρεάζει τουλάχιστον το 10-15% των νέων μητέρων (με πολλούς περισσότερους πάσχοντες –ακόμα και πατέρες- οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από αυτήν).

Οι γονείς ενθαρρύνονται να «αφήσουν κάτω» τα μωρά τους όσο το δυνατόν περισσότερο και να ξαναγυρίσουν στην παλιά ζωή τους.Τα μωρά πρέπει να μαθαίνουν την ανεξαρτησία όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να σταματήσουν να εξαρτώνται από τους γονείς τους, για κάθε ανάγκη τους.

Αυτή η προσέγγιση για τη φροντίδα για τα παιδιά είναι πολύ νέα στην ανθρώπινη ιστορία και έρχεται σε αντίθεση με τη θεωρία της προσκόλλησης, γεγονός που υποδηλώνει ότι το ανθρώπινο βρέφος αναπτύσσεται καλύτερα με γονική φροντίδα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του καθώς και με τη στενή επαφή.

Πολλοί γονείς με επιλόχειο κατάθλιψη νιώθουν την αίσθηση της διάστασης και την αποστασιοποίηση από το παιδί ενώ θέλουν να το αγαπούν πολύ. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν με τα συναισθήματα της απελπισίας. Συστήνουμε να ζητήσουν βοήθεια από επαγγελματίες υγείας και να αντλήσουν από την τοπική κοινότητα υποστήριξη. Μπορεί να εκπλαγείτε από το πόσο πολλοί γονείς ξέρουν πώς αισθάνεστε.

«Το θέμα δεν είναι ότι δεν αγαπάτε το μωρό σας, αλλά το αίσθημα ευθύνης και το αίσθημα ότι δεν μπορείτε να τα καταφέρετε».

Η ωκυτοκίνη είναι μία ορμόνη που σχετίζεται στενά με το δέσιμο και τη προσκόλληση. Απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της γέννας και του θηλασμού και κυρίως, κατά τη διάρκεια της «δέρμα με δέρμα» επαφής. Έχει σημαντικό ρόλο στην ενθάρρυνση των τρυφερών συναισθήματων και την αίσθηση του ανήκειν.

Ενέργειες όπως ο θηλασμός, η επαφή δέρμα με δέρμα και η μεταφορά του μωρού σας κοντά σας, μπορούν να βοηθήσουν να διατηρηθεί η έκκριση της οξυτοκίνης, η οποία θεωρείται ότι βοηθάει στη μείωση της πίεσης και του άγχους. Τα μωρά που έχουν στενή επαφή με τους γονείς τους, έχει αποδειχθεί ότι έχουν υψηλότερο επίπεδο της ωκυτοκίνης από τα μωρά που δεν έχουν στενή επαφή με τους γονείς τους. Αυτό στη συνέχεια βοηθά στη μείωση των επιπέδων στρες του μωρού και συμβάλλει στην βελτίωση της ασφαλούς προσκόλλησης του μωρού προς τους γονείς. Οι ανάγκες του ικανοποιούνται κατά τη στιγμή της αίτησης.

 

Η σύγχρονη ζωή είναι γρήγορη και για πολλούς το συνεχές κουβάλημα των συνεχώς αναπτυσσόμενων παιδιών, είναι δύσκολο να επιτευχθεί, ή είναι άβολο μετά τον τοκετό. Σε αυτό το σημείο, η πρακτική του να φοράς το μωρό σου είναι μεγάλης αξίας. Ένας μαλακός μάρσιπος που σας επιτρέπει να κρατήσετε το παιδί σας κοντά σας, (τονώνοντας έτσι την απελευθέρωση της ωκυτοκίνης), και βοηθά το μωρό σας να χαλαρώσει, και να κοιμηθεί με αίσθημα άνεσης και ασφάλειας, και έτσι μπορεί να υπάρξει μια τεράστια διαφορά στη ζωή σας και τα συναισθήματά σας.

«Όταν ήταν στο καροτσάκι της, ένιωσα ότι έχω τελείως «αφαιρεθεί» από αυτήν και τον κόσμο της. Ήμουν απλά ένα εξάρτημα, ήταν απλώς μια δουλειά να κάνω και δεν είχα σχέση μαζί της. Χρησιμοποιώντας ένα μάρσιπο, τελικά με βοήθησε να δεθώ σωστά μαζί της και έκανε μια τεράστια διαφορά στην επιλόχειο κατάθλιψη».

Πολλοί μάρσιποι είναι εξαιρετικά άνετοι στη χρήση και μπορεί να είναι πολύ πρακτικοί πράγματι. Είναι δυνατόν οι μαμάδες να μάθουν πώς να ταΐσουν διακριτικά σε ένα μάρσιπο, επιτρέποντάς τους μεγαλύτερη ευελιξία έτσι ώστε να είναι έξω από το σπίτι με το μωρό τους.

Οι μάρσιποι δίνουν σε εσάς και στο μωρό σας την ελευθερία να κινείστε μαζί, αντί να αισθάνεστε οτι έχετε «κολλήσει». Να βγείτε έξω στον κόσμο για έναν περίπατο ή να πηγαίνετε για ψώνια, χωρίς να παλεύετε με την πολυπλοκότητα του καροτσιού. Η κίνηση και η άσκηση είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία σας και χρησιμοποιώντας ένα μάρσιπο το σώμα σας μπορεί να βοηθηθεί, να επουλωθεί από τη γέννα και να γίνει πιο δυνατό.

Τα μωρά πρέπει να μεταφέρονται και «ευδοκιμούν» όταν μεταφέρονται από γονείς που μπορούν να επωφεληθούν και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό. Εάν πάσχετε από επιλόχειο κατάθλιψη, τότε ίσως αξίζει να εξετάσετε τη χρήση ενός μάρσιπου. Τα αισθήματα αγάπης συχνά ακολουθούν πράξεις αγάπης και το μωρό σας μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι το καλύτερο φάρμακο για σας.

 

Πηγή: http://www.sheffieldslingsurgery.co.uk

Μετάφραση: Δώρα Καρλή για το www.MyRockinBaby.gr

Διαβάστηκε 5029 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 21 Οκτώβριος 2016 10:06

1 σχόλιο

  • Σύνδεσμος σχολίου Σόφη Σόφη Τετάρτη, 28 Δεκέμβριος 2016 16:48

    Μπορώ να επιβεβαιώσω αυτά που γράφετε. Πέρασα επιλόχιο και το mei tai μας με βοήθησε να δεθώ με το μωρό μου κατά πολύ...

Προσθήκη σχολίου

Make sure you enter the (*) required information where indicated.Basic HTML code is allowed.