Υγεία των Ισχύων σχετικά με μάρσιπους, καθίσματα αυτοκινήτου, κούνιες, περιπατητές (στράτες), και άλλο εξοπλισμό.


Περίληψη Δήλωσης: Η Ιατρική Συμβουλευτική Επιτροπή του Διεθνές Ινστιτούτου Δυσπλασίας Ισχύων δεν εγγυάται ούτε συμβουλεύει ενάντια σε κάποιο συγκεκριμένο είδος μάρσιπου ή άλλο εξοπλισμό. Ο σκοπός αυτής της εκπαιδευτικής δήλωσης είναι η παροχή πληροφοριών σχετικά με την υγιή ανάπτυξη των ισχίων για να καθοδηγήσει τους κατασκευαστές στην ανάπτυξη ασφαλών σχεδίων του εξοπλισμού παιδικών ειδών και να βοηθήσει τους γονείς να κάνουν συνειδητές επιλογές σχετικά με τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούν για τα μωρά τους. Οι γονείς και κηδεμόνες να ενθαρρυνθούν να επιλέξουν ένα μάρσιπο που επιτρέπει την σωστή/ υγιή τοποθέτηση των ισχίων, εκτός από τα άλλα ζητήματα ασφάλειας. Όταν τα μωρά μεταφέρονται, τα ισχία πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να είναι ανοιχτά, οι μηροί να υποστηρίζονται και να υπάρχει κλίση στους γοφούς.

Δήλωση: Το ΔΙΔΙ συνιστά τη σωστή/υγιή τοποθέτηση των ισχίων έτσι ώστε να ενθαρρύνεται σε όλα τα μωρά η φυσιολογική ανάπτυξη των ισχίων. Μέσα στη μήτρα, ένα μωρό περνάει πολύ χρόνο στην εμβρυακή θέση, στην οποία οι γοφοί και τα γόνατα κάμπτονται.

Έμβρυο σε κανονική εμβρυϊκή θέση στην μήτρα.

 

Μετά τη γέννηση, απαιτούνται αρκετοί μήνες για τις αρθρώσεις να «τεντώσουν» στην κανονική τους στάση. Τα έμβρυα που έχουν ισχυακή στάση (με τα πόδια προς τα κάτω) μπορεί να χρειαστούν ακόμα περισσότερο χρόνο για να «τεντώσουν» τα πόδια στην κανονική τους στάση. Η άρθρωση του ισχίου είναι σαν μια «μπάλα». Κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της ζωής η «μπάλα» αυτή, είναι πιο πιθανό να είναι χαλαρή μέσα στην υποδοχή της (άρθρωση), διότι τα μωρά είναι εύκαμπτα και επειδή τα άκρα της υποδοχής είναι κατασκευασμένα από μαλακό χόνδρο (όπως το χόνδρο στο αυτί). Εάν τα ισχία εξαναγκάζονται να είναι τεντωμένα από πολύ νωρίς, η «μπάλα» κινδυνεύει να παραμορφωθεί μόνιμα καθώς τα άκρα του μωρού θα πάρουν την μορφή του σχήματος ενός κυπέλλου (δυσπλασία των ισχίων) είτε βαθμιαία θα μετατοπιστούν από την θέση τους εντελώς (εξάρθρωση των ισχίων). Η δυσπλασία των ισχίων ή η εξάρθρωση στα μωρά δεν είναι επώδυνη, έτσι μπορεί να περάσει απαρατήρητη έως ότου το μωρό να περπατήσει και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε επώδυνη αρθρίτιδα κατά την ενήλικη ζωή. Ο κίνδυνος της δυσπλασίας των ισχίων ή της εξάρθρωσης είναι μεγαλύτερος κατά τους πρώτους μήνες της ζωής. Μετά την ηλικία των έξι μηνών, τα περισσότερα μωρά έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε μέγεθος, τα ισχία είναι πιο ανεπτυγμένα και οι σύνδεσμοι είναι πιο δυνατοί, οπότε είναι λιγότερο επιρρεπή στην εμφάνιση δυσπλασίας των ισχίων.
Η πιο ανθυγιεινή θέση για τα ισχία κατά τη βρεφική ηλικία είναι όταν τα πόδια είναι εκτεταμμένα με τους γοφούς και τα γόνατα στην ευθεία και ειδικά όταν τα πόδια είναι παράλληλα, κάτι το οποίο είναι ακριβώς το αντίθετο της εμβρυϊκής στάσης. Ο κίνδυνος για τα ισχία είναι μεγαλύτερος όταν αυτή η ανθυγιεινή στάση διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η σωστή τοποθέτηση των ισχύων δεν συμβάλει στην ανάπτυξη της δυσπλασίας των ισχίων ή εξάρθρωσης. Η πιο σωστή/υγιεινή θέση για τους γοφούς είναι να είναι ανοιχτά και χώρια στα πλάγια, με τους μηρούς να υποστηρίζονται καθώς τα ισχία και τα γόνατα είναι λυγισμένα. Η θέση αυτή έχει ονομαστεί ως θέση αναβάτη, θέση δρασκελισμού, θέση βάτραχου, βαθύ κάθισμα ή και φυσική στάση. Ελεύθερη κίνηση των γοφών χωρίς να τα αναγκάζουμε να είναι κλειστά και ενωμένα ενισχύει τη φυσική ανάπτυξη των ισχίων.

Ορισμένοι τύποι μάρσιπων και άλλος εξοπλισμός μπορεί να «παρεμβάλλονται» στην σωστή ανάπτυξη των ισχίων. Σε αυτόν τον εξοπλισμό συμπεριλαμβάνονται μάρσιποι μωρού, καθίσματα αυτοκινήτου, παιδικά γυμναστήρια, κούνιες, περιπατητές (στράτες), μορφοποιημένα είδη καθισμάτων και πολλά ακόμα. Τέτοιου είδους εξοπλισμός μπορεί να φέρει τα ισχία σε κακή στάση και να επιφέρει βλάβη, ειδικά όταν αυτό χρησιμοποιείται για μεγάλες χρονικές περιόδους. Κάθε συσκευή που συγκρατεί τα πόδια του μωρού σε μια κλειστή στάση πρέπει να θεωρείται ένας δυνητικός κίνδυνος για την ανώμαλη ανάπτυξη των ισχίων. Είναι επίσης σημαντικό να εκτιμάται το μέγεθος του μωρού έτσι ώστε ο μάρσιπος να ταιριάζει στο μέγεθος του, οπότε τα ισχία του να μπορούν να είναι σε μια σωστή στάση κατά τη μεταφορά. Οι γονείς καλούνται να ερευνήσουν τη γενική ασφάλεια και τους κινδύνους της κάθε συσκευής που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν. Σε περίπτωση αμφιβολίας, προτείνουμε τη συμβουλή της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης του παρόχου σας σε οποιαδήποτε περαιτέρω λήψη αποφάσεων που μπορεί να είναι ιατρικώς σχετική.

Τα παρακάτω σχέδια δείχνουν εξοπλισμό που επιτρέπει την σωστή/υγιή τοποθέτηση των ισχίων σε σύγκριση με κάποιους τύπους που δεν το κάνουν.

 

Τοποθέτηση σε κάθισμα αυτοκινήτου

Δεν συστήνεται:


Στενά καθισματάκια δεν επιτρέπουν στα ισχύα να είναι ανοιχτά.

 Καλύτερο:


Πιο φαρδιά καθισματάκια παρέχουν τον απαραίτητο χώρο στα πόδια και επιτρέπουν στα ισχύα να είναι ανοιχτά σε καλύτερη στάση.

 

Παιδικές εξαρτήσεις

Πηγή: http://www.hipdysplasia.org

Μετάφραση: Δώρα Καρλή για το www.MyRockinBaby.gr