Ενδιαφέρουσα έρευνα από την Ιταλία και το Τμήμα Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου της Νάπολι έρχεται να διερευνήσει την σχέση που έχει η χρήση μάρσιπου sling με τον μητρικό θηλασμό. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Acta Paediatrica.

Οι επιστήμονες θέλησαν να εξετάσουν κατά πόσο η χρήση μάρσιπου αγκαλιάς για νεογνά σχετίζεται με αυξημένη συχνότητα ή διάρκεια μητρικού θηλασμού.

Σε μια προοπτική έρευνα πήραν μέρος 200 μητέρες υγιών τελειόμηνων βρεφών. Χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: στην πρώτη ομάδα ελέγχου, οι μητέρες έλαβαν πληροφόρηση μόνο σχετικά με τον μητρικό θηλασμό (ομάδα 1). Η δεύτερη ομάδα μητέρων, εκτός από την πληροφόρηση σχετικά με τον θηλασμό, έλαβαν επιπλέον και έναν μάρσιπο αγκαλιάς με ακριβείς πληροφορίες και εκπαίδευση για το πώς να τον χρησιμοποιούν (ομάδα 2). Έπειτα οι ερευνητές παρακολούθησαν τα δύο γκρουπ με τηλεφωνικές συνεντεύξεις ανά μήνα.

Από τις 100 μητέρες που έλαβαν τον μάρσιπο, οι 69 τον χρησιμοποίησαν κατά τον πρώτο μήνα της ζωής του μωρού τους για τουλάχιστον 1 ώρα την ημέρα, ενώ 31 από αυτές τον χρησιμοποίησαν ελάχιστα ή καθόλου.

Τα ποσοστά μητρικού θηλασμού κατά την έξοδο από το μαιευτήριο ήταν παρόμοια και για τα δύο γκρουπ μητέρων. Παρόλα αυτά, στην ηλικία των 2 μηνών, σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό μητέρων από την ομάδα με τον μάρσιπο θήλαζαν, σε σύγκριση με τις μητέρες που δεν έλαβαν τον μάρσιπο (72%, σε σύγκριση με 51%). Και στην ηλικία των 5 μηνών, η ομάδα μητέρων που έλαβε τον μάρσιπο κατά τον πρώτο μήνα της ζωής του μωρού της είχε και πάλι σημαντικά υψηλότερα ποσοστά θηλασμού (διπλάσια, 48% έναντι 24% για την ομάδα μητέρων που δεν έλαβαν μάρσιπο).

Όχι μόνο η διάρκεια σε μήνες μητρικού θηλασμού ήταν σημαντικά μεγαλύτερη, αλλά και η συχνότητα θηλασμού μέσα στην ημέρα: η ομάδα 2 μητέρων θήλαζαν τα βρέφη τους σημαντικά συχνότερα σε σχέση με την ομάδα 1.

Οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι η έρευνά τους προσφέρει ενδείξεις ότι η χρήση baby carriers - babywearing για υγιή τελειόμηνα βρέφη κατά την διάρκεια του πρώτου μήνα της ζωής τους σχετίζεται με αυξημένη συχνότητα θηλασμού και με αυξημένη συνολική διάρκεια θηλασμού.

Επομένως το babywearing είναι ένα εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει μια μητέρα να θηλάσει με μεγαλύτερη επιτυχία το παιδί της. Με σωστή χρήση μπορεί να προσφέρει περισσότερη επαφή μητέρας και βρέφους, μεγαλύτερη σύνδεση μεταξύ τους, περισσότερο χρόνο για να γνωριστούν και να αναγνωρίζει η μητέρα έγκαιρα τα σημάδια πείνας, κούρασης κλπ του βρέφους της.

Το babywearing μπορεί να είναι, με σωστή καθοδήγηση και ως κομμάτι μιας σειράς μέτρων επανασύνδεσης της μητέρας με το βρέφος, πολύτιμο εργαλείο και σε περιπτώσεις επαναγαλακτισμού και σε προσπάθειες αύξησης της μητρικής παραγωγής γάλακτος.

Οι Ελληνίδες μητέρες είναι καλό να απαγκιστρωθούν από παγιωμένες αντιλήψεις για πρόωρη ανεξαρτητοποίηση των νεογνών, να διδάσκονται να αναγνωρίζουν και να ανταποκρίνονται έγκαιρα και κατάλληλα τα σημάδια του δικού τους μωρού. Η αγκαλιά όποτε είναι αναγκαία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της βρεφικής ηλικίας.

 Μετάφραση/Σχολιασμός: Στέλιος Παπαβέντσης, παιδίατρος MRCPCH DCH ΙΒCLC, Πιστοποιημένος Σύμβουλος Γαλουχίας

Πηγή: www.mitrikosthilasmos.com (Αρχική Πηγή: Pisacane A et al. Use of baby carriers to increase breastfeeding duration among term-infants: the effects of an educational intervention in Italy. Acta Paediatr. 2012 Jun 26. doi: 10.1111/j.1651-2227.2012.02758.x. [Epub ahead of print]